7 vragen aan zendelingen Frans & Anna

De tijd vliegt! Inmiddels zijn Frans en Anna van der Meer al weer ruim vier maanden zendeling. In een gesloten gebied in het Midden-Oosten. Marcel Oosterkamp van CAMA Zending sprak met ze en vroeg hoe het met ze gaat.

1. Jullie hebben een grote stap gezet en hebben letterlijk alles achtergelaten in Nederland. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?

Omdat God ons een bewogen hart geeft voor de Syrische vluchtelingen. Hij gaf ons ook het verlangen om te gaan en ons praktisch in te zetten in Zijn Naam, als ICT’er  en verpleegkundige. En daarbij Zijn boodschap van hoop met deze mensen te delen is ons verlangen.

2. En… hebben jullie spijt van de keuze om zendeling te worden?

Nee! We merken dat we daar erg op onze plek zijn, hoewel het soms wel pittig is. De cultuurverschillen zijn groot en er zijn natuurlijk momenten dat we de kinderen missen.

3. Ik heb gehoord dat jullie taal- en cultuurstudie voorspoedig verloopt. Kunnen jullie al een brood bestellen bij de bakker in de lokale taal?

Ja dat lukt. We kunnen ons al goed redden en we worden vaardiger in spreken. Het verstaan is soms nog lastig, omdat het dan nog nét te snel gaat. Maar volgend jaar nog een taal-jaar, dus dat komt vast goed.

4. Minder dan 1 % van de bevolking is christen in jullie gebied; hoe is het om te wonen/werken daar waar weinig christenen zijn?

We voelen ons daar wel een minderheid en dingen die in Nederland vanzelfsprekend zijn mogen of kunnen daar niet. We zijn als christenen daar veel meer afhankelijk van God en elkaar. Dat geeft een sterke verbondenheid.

5. Het Midden-Oosten kan gevaarlijk zijn voor christenen. Wat merken jullie daarvan?

Zolang we binnen de kaders blijven die je daar als christen hebt, is het toegestaan christen te zijn in het land waar wij verblijven. Christen worden is een heel ander verhaal; dat is wel gevaarlijk.

6. CAMA-zendelingen bouwen een financiële achterban op om hun werk te doen. Kunnen lezers daarmee helpen?

Daar zijn we nu nog druk mee bezig en daarom zijn we nu ook weer in Nederland. We kunnen dit werk niet alleen doen, maar hebben donateurs nodig. Als mensen belangstelling hebben mogen ze gerust contact met ons opnemen. We staan ook open voor het geven van presentaties over het werk, thuis of in de kerk/gemeente.

7. Wat voor advies geven jullie lezers die misschien nog twijfelen of ze zendeling zullen worden?

Ga steeds achter God aan, luister naar Zijn stem en volg Hem op de voet. Hij geeft leiding. Wij zijn geraakt door het lied ‘Hosanna’ van Hillsong, door de tekst ‘raak mijn hart met wat U raakt’. Kijk om je heen en wees beschikbaar. Er zijn nog zoveel mensen zonder hoop, ze hebben Jezus nodig!

Vind hier meer informatie over zendeling worden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.