Alcoholverslaafde vluchteling wordt kerkplanter

CAMA Zending deelt een indrukwekkend getuigenis van de voormalige alcoholverslaafde vluchteling Liem die kerkplanter en evangelist werd in Tsjechië.

27 jaar geleden kwam hij tot geloof (1992): CAMA-zendeling Liem Ngo. Liem kwam vanuit Vietnam naar toenmalig Tsjecho-Slowakije om te studeren. Zijn studie verliep goed, maar Liem raakte zwaar verslaafd aan alcohol. Na de val van de Berlijnse muur kwam hij als vluchteling terecht in Nederland. Nu is hij samen met zijn vrouw en kinderen zendeling in Tsjechië. En is de vrucht van hun werk gigantisch.

Geen hoop meer

Ten tijde van het communisme moest Liem vluchten en kwam in Nederland terecht. Hij geloofde niet in God en was animist. In het asielzoekerscentrum in Leersum waar hij woonde besloot Liem op een dag te gaan vasten. Samen met een grote groep Vietnamese vluchtelingen had hij als doel om 26 dagen lang niet te eten en alleen water te drinken. Na veertien dagen ging het zo slecht met Liem dat hij dood wilde. Hij bad tot boeddha en schreeuwde het uit naar elke ‘god’ die maar naar hem wilde luisteren. Maar het bleef stil. Het werd zo heftig dat Liem geen hoop meer had.

Bevrijd van alcoholverslaving

’s Nachts herinnerde hij zich een gesprek met een Vietnamese evangelist van twee maanden geleden. Deze meneer vertelde Liem dat hij God mocht aanroepen als hij in nood zou zijn, met de belofte dat God hem zou helpen. Liem riep God aan en voor het eerst in zijn leven ervoer hij dat God echt bestaat en zijn gebed verhoorde. Sinds die tijd begon Liem de Bijbel te lezen en eind januari 1992 viel hij op zijn knieën om vergeving te vragen. Met tranen heeft hij Jezus uitgenodigd om in zijn leven te komen als zijn Verlosser en Heer. Na zijn bekering kon hij geen alcohol meer drinken.

Geroepen door God

Sindsdien wordt hij elke dag opnieuw gevuld met de Heilige Geest en werd hij geroepen door God. Nu zet hij samen met zijn vrouw Ha zijn leven in voor Gods Koninkrijk in Tsjechië en verlangt hij ernaar om de 65.000 Vietnamezen in Tsjechië te winnen voor Jezus. Samen dienen Liem en Ha God als CAMA-zendelingen in het minst bereikte land van Europa, waar minder dan 0,7 % van de bevolking christen is.

Genezingen

Maar juist daar willen Liem en Ha verandering in brengen. Momenteel hebben ze al vier kerken gesticht en zijn ze tot grote zegen voor dit land. Liem kan urenlang vertellen over de dingen die ze meemaken in Tsjechië. Verschillende mensen zijn genezen, tientallen zijn tot geloof gekomen, kerken groeien, mensen ontmoeten Jezus op straat en ook gevangenissen worden bereikt met het Evangelie. Samen trainen Liem en Ha groepsleiders en evangelisten in Tsjechië, om de bevolking tot Jezus te leiden. Ze houden Bijbelstudies, gaan gevangenissen binnen en geven heel hun leven voor het Evangelie. Wat een getuigenis!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.