Algemene Verordening Gegevensbescherming

Op 25 mei 2018 zal de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking treden, en elke gemeente krijgt hiermee te maken. Dit is een gevolg van privacywetgeving van de Europese Unie. De AVG vervangt de huidige Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) die daarmee komt te vervallen.

De complete wettekst beslaat 88 pagina’s. We zullen nog een samenvatting maken van de belangrijkste zaken, waarmee wij als kerken rekening moeten houden. In sommige gevallen moet er een functionaris gegevensbescherming (FG) aangesteld worden. De registratieplicht om alle verwerkingsactiviteiten bij te houden van persoonsgegevens zal zeer waarschijnlijk gevolgen hebben voor de software waarmee de gegevens bijgehouden worden. Gegevensbescherming betekent ook het tegengaan van datalekken. Het lastige is, dat er op dit moment nog onvoldoende duidelijkheid is over de exacte invulling van de voorschriften, zoals wanneer het verplicht is een FG aan te stellen.

Huiswerk

Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) probeert daarin helderheid te krijgen, maar afspraken met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) konden nog niet gemaakt worden. Het CIO stelt daarom voor om het om te draaien, dat wij als kerken een voorstel doen richting AP. Dat voorstel werd door de AP aanvaard. Het betekent huiswerk voor ons om het CIO te voorzien van casussen en problemen en vragen waar wij tegenaan lopen. In een aparte mail zullen alle gemeenten daarover geïnformeerd worden. Heeft u vragen of wilt u reageren: kantoor@abcgemeenten.nl.

 

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.