Bestuurslid Arjan Zantingh stelt zich voor

De bestuursleden en medewerkers van ABC Gemeenten stellen zich één voor één voor. Deze keer is het de beurt aan bestuurslid Arjan Zantingh.

Arjan Zantingh is voorganger van de Stadskerk in Groningen, een Vrije Baptistengemeente. Arjan is getrouwd met Claudia en samen hebben ze drie prachtige tieners: David, Anna en Eva.

Arjan is opgegroeid zonder geloof en zonder kerk, en kwam rond zijn 24e tot de overtuiging dat Jezus daadwerkelijk is opgestaan uit de dood.
“Geloven met het hoofd werd in de jaren erna steeds meer geloven met het hart”, vertelt hij. “Het heeft echter nog jaren geduurd voor de ervaring ’tja, de kerk zit nu eenmaal in het pakket’ werd vernieuwd in ‘wacht eens even, de kerk is in potentie de mooiste plek op aarde!'”

Op een kruispunt in zijn carrière als bedrijfseconoom besloot Arjan om nee te zeggen tegen een directeurschap, en in plaats daarvan in deeltijd theologie te gaan studeren aan de Evangelische Theologische Academie. Al in het eerste jaar van die studie kwam Arjan in betaalde dienst van de Stadskerk. De Stadskerk was zo gegroeid dat er weer ruimte was voor een extra betaalde functie en zodoende werd Arjan in 2006 Onderwijs- en kringenpastor. Via diverse andere rollen is Arjan in 2017, samen met Claudia, als voorgangersechtpaar in de gemeente aangesteld. Hierin mogen ze op gelijkwaardige manier, maar met onderscheiden rollen, optrekken met het andere voorgangersechtpaar, Theo en Harmke van den Heuvel.

Over de Stadskerk Groningen

De Stadskerk is een bloeiende stadsgemeente met een wijde regiofunctie. Ze probeert alle generaties haar eigen plek te geven én aan elkaar te verbinden, en tegelijkertijd de focus niet alleen op binnen, maar ook op buiten te hebben. Eeuwenoude waarheden in een eigentijds jasje, met een steeds sterkere focus op aanbidding en gebed.

Arjan vertelt: “Een aantal zaken zou de Stadskerk absoluut opnieuw doen als ze helemaal opnieuw zou beginnen. Allereerst het creëren van momentums (40-dagenprojecten, sport- en spelweken, 1000 uur van gebed, kerstdiensten etc.), daarnaast het investeren in mensen (financieel vrijstellen zodat deelgebieden sneller tot bloei kunnen komen) in plaats van gebouwen (is volgend) en zeker ook het denken in én én. Niet alleen de focus op binnen of buiten, niet alleen staan op de waarheid of juist de troefkaart van genade kiezen, niet alleen vernieuwen maar ook de kracht van traditie kennen en eren.” Over dit én én-denken heeft Arjan een boek geschreven, dat in april 2020 uitkomt bij uitgeverij Jongbloed. Het heet ‘Tweecomponentenkerk. Bouwen aan een kerk van én én’.

Sinds 2014 is Arjan lid van het ABC-bestuur. Hij juicht de groeiende eenheid tussen Unie- en ABC-gemeenten van harte toe.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.