Corona-proof regiowerk: digitaal leerplatform

In het kader van het regiowerk van Unie en ABC wordt een digitaal leerplatform ontwikkeld. Gerard van der Schee vertelt hoe hij hier corona-proof aan werkt.

Sowieso ben ik blij met het project dat we in zomer 2019 startten om oudsten digitaal te (gaan) ondersteunen. En in deze corona-crisis blijkt nog eens extra hoe handig internetondersteuning kan zijn!

In het najaar zijn we begonnen met de bouw van een digitaal leerplatform. Zelf heb ik twee boeiende gespreksavonden gehad met een groepje (oud-)voorzitters over de vraag ‘’wat had ik zelf aan het begin van mijn oudsteschap willen weten?’’ Tot mijn verrassing en vreugde had een van hen, die onlangs afscheid had genomen als voorzitter, een document met lessen geschreven voor zijn opvolger. Wat een gave overdracht!

Met hun input heb ik de zogenaamde module voor voorzitters gebouwd (collega-coördinatoren maakten modules voor andere oudsten, bijvoorbeeld rond missie & pionieren, rond jeugdwerk, voor secretarissen enzovoort). Korte introducties rond onderwerpen als teamwerk, discipelschap, en ook wat vragen. Zo wil ik als regiocoördinator graag weten hoe (nieuwe) oudsten de agendadruk ervaren en welk geestelijk accent ze graag zouden versterken in hun lokale gemeente. Met die kennis kan ik hen persoonlijk en als gemeente beter ondersteunen. En ook themabijeenkomsten organiseren voor oudsten die hetzelfde accent hebben aangevinkt. Ik zie dus uit naar het moment dat het project, uitgetest en wel, aangeboden kan worden.

Testfase

Momenteel wordt het uitgetest in twaalf gemeenten door 36 oudsten. Dat brengt in eerste instantie wat kinderziektes aan het licht, maar ik ben vooral hoopvol benieuwd naar de inhoudelijke ervaringen. Ooit ben ik begonnen met een landelijke trainingsdag voor nieuwe oudsten. Daarmee heb ik ongeveer zeventig oudsten kunnen ondersteunen, maar met dit project kan dat een veelvoud worden. Met als doel dat oudsten met wijsheid (en vreugde) hun taak vervullen en bouwen aan gezonde(n) gemeenten waar Jezus centraal staat.

Juist in deze tijd dat ik geen gemeenten kan bezoeken (en dat erg mis), kan ik thuis stevig aan dit project doorwerken. Zo ben ik op ruim 1,5 meter afstand van oudsten bezig en toch dichtbij.

Gerard van der Schee
Regiocoördinator

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.