COTActueel: Recensie ‘Allen voor Eén’

Joël Boertjens (voorganger BG De Verbinding in Amsterdam) heeft een boeiend boek geschreven over mannelijk en vrouwelijk leiderschap in de gemeente van Christus. Hiermee bewijst hij ons allen een dienst in het lopende gesprek over dit belangrijke en gevoelige thema.

In 2017 heeft het COTA hierover een adviesnota gestuurd aan alle gemeenten. Ook hebben we dat jaar een drukbezochte studiedag Hete Hangijzers gehad. Joël neemt zijn lezers mee op reis door de wereld van de apostel Paulus. De vroegste christelijke gemeenten zijn geplant in een multiculturele, turbulente wereld vol uitdagingen en bedreigingen. We ontmoeten vroege gnostici, hypergeestelijke christenen en ‘nieuwe Romeinse vrouwen’.

Elke zendeling moet rekening houden met de context waarin hij gaat werken. Welke lading hebben woorden? Hoe komen gedragingen over? Voor Paulus was dat in de antieke samenleving met zijn sterk hiërarchische structuren niet anders. Joël Boertjens onderzoekt met een scherp oog voor deze contextuele factoren de relevante Bijbelgedeelten over de rollen van mannen en vrouwen in samenleving, gemeente en huishouden. Hij doet dat steeds vanuit een ronduit orthodoxe Schriftvisie, Schrift met Schrift vergelijkend. Het resultaat is een gepassioneerde oproep om mannen en vrouwen in Gods gemeente gelijke mogelijkheden tot dienen te geven.

Ook wie hierin met hem van mening verschilt, heeft hier een heel leesbaar boek in handen met sterke argumenten die oproepen tot verder gesprek.

Hans Wulffraat, voorzitter COTA

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.