Kinderwerkmethode Er op uit! is klaar voor de uitrol

De kinderwerkmethode die ontwikkelt is in de ABC gemeente Salem in Wageningen is klaar om ook door andere kerken gebruikt worden. De kinderen leren God kennen door te gaan doen wat de Bijbel zegt. Ze doen ervaringen op met Gods richtlijnen door spelvormen in de les, Xpedities (huiswerk) thuis en moestuinlessen.

Omdat de leermethode soms wel als revolutionair anders wordt ervaren was het nodig om de manier van lesgeven uitgebreid te testen. Naast Salem heeft ook de Baptisten gemeente Ontmoeting uit Arnhem-Zuid een half jaar proefgedraaid. De manier van lesgeven is overwegend positief gewaardeerd door kinderwerkers en kinderen. Er is enthousiasme over de afwisseling in de lessen. En het in de buitenlucht moestuinieren valt letterlijk en figuurlijk in de smaak bij de kinderen en iedereen die er van mag meegenieten. Van kinderwerkers vergt het soms wel veel energie om enthousiaste kinderen in het gareel te houden gedurende de spellen of in de moestuin. Daar hebben we van geleerd en naar we hopen hebben we goede aanwijzingen kunnen geven om het haalbaar te maken voor ieder kinderwerkteam.

Het was begin april dit jaar koud en regenachtig en de hagelstenen kleurden de straten wit. Bij de start van de moestuinlessen vroegen de kinderen of ze iedere week naar de moestuin moesten. De kinderen vonden het geen aantrekkelijk idee. De stemming was half mei omgeslagen. Naar de moestuin gaan werd het favoriete onderdeel voor veel kinderen of het nu regent of niet.

De ontwikkelmethode
De lessen zijn direct in de praktijk getest. Bevindingen van de kinderwerker werden de week erna zo mogelijk gebruikt in de volgende lessen. Dit gaf druk voor het team, maar het zorgde ervoor dat de lessen iedere week beter werden. De lessen zijn ontwikkeld met de visie dat iedere andere kinderwerker er mee moet kunnen werken.

Klaar voor de uitrol
Inmiddels zijn voor beide leeftijdsgroepen (6 tot 9 jaar en 10 tot 12 jaar) de lessen voor het eerste jaar afgerond. Voor beide groepen komt een lessenserie van drie jaar beschikbaar, waarmee de kinderen een zesjarig programma doorlopen. 29 januari 2017 kunnen kindergroepen starten met de lessen. Via de website kunnen de lessen worden gedownload.

Oudste van Salem, Frank Goessens over Er op uit! (Hij was ook kinderwerker gedurende de pilot)
Wij hebben als Salem Wageningen er voor gekozen om met Er op uit! te gaan werken, omdat de kinderen en de kinderwerkers er enthousiast over zijn. Mijn ervaring is dat de kinderen de lessen leuk en uitdagend vinden. Het is een aanpak die nu en op de lange termijn waardevol voor hen kan zijn. Omdat het onderwijs ook praktijkgericht is doen de kinderen ervaringen op en zetten ze hun talenten in. Bovendien zit er lijn in het Bijbels onderwijs, een programma dat de kinderen gedurende zes jaar meeneemt in een grote diversiteit aan onderwerpen. Wie dit aanspreekt raad ik aan om ervaring op te doen met deze manier van leren.

Als het kinderwerk in uw/jullie gemeente toe is aan een nieuwe impuls, kijk dan eens op www.kinderwerkeropuit.nl. Hier staat uitgebreid beschreven wat de uitgangspunten zijn, een promofilmpje en er zijn brochures en voorbeeldlessen beschikbaar. Je kunt ook direct contact opnemen met Ronald Blonk, 06 48127082 of per mail ronald@kinderwerkeropuit.nl.

 

Terug naar Kinderwerk