Eindrapport tekort aan oudsten gereed

Regiocoördinatoren van Unie en ABC kregen steeds vaker signalen dat onze gemeenten met een tekort aan oudsten/raadsleden kampen. Onderzoeker en theologiestudent Gretha Simonse deed hier onderzoek naar.

Enkele cijfers

Uit de enquête blijkt dat in 41% van de onderzochte gemeenten een tekort aan oudsten is. Daarbij werd nauwelijks een verschil gemeten tussen ABC-gemeenten (42%) en Unie-gemeenten
(41%). De tekorten komen het meest voor in gemeenten met 20-70 en 200-350 leden en in gemeenten in die zich in een fase van revitalisering bevinden. Gemeenten die geen oudsten kennen, hun leiderschap anders invullen, kampen gelijkelijk met tekort. Het gemiddelde aantal oudsten tekort komt op 1,5 oudste. In gemeenten in de fase van revitalisering is dit tekort het hoogst (1,8 oudste). En van de gemeenten met  tekort heeft het grootste deel dit tekort langer dan een jaar, een deel daarvan zelfs drie jaar.

  • Lees hier de complete samenvatting van het rapport, inclusief aanbevelingen.

Bekijk hieronder ook een kort interview door Gerard van der Schee, waarin Gretha meer vertelt over haar onderzoek en de resultaten.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.