Studiedag over hete hangijzers en de Bijbel

Op zaterdag 25 november organiseert het COTA een studiedag voor voorgangers, raadsleden en geïnteresseerde gemeenteleden over hermeneutiek en hete hangijzers.

Hermeneutiek staat voor iets waar we ons als betrokken christenen allemaal mee bezig houden: hoe kunnen wij Bijbelse teksten van lang geleden begrijpelijk en toepasbaar maken voor onszelf en onze tijd- en cultuurgenoten? Er zitten allerlei ‘kloven’ tussen de oorspronkelijke tekst van de Schrift en ons westerlingen van de 21e eeuw: een tijdskloof, een culturele kloof, een taalkloof en een existentiële kloof (ik ben de ander niet, en andersom).

Hete hangijzers

Natuurlijk, de voorganger ‘heeft ervoor geleerd’. Maar we krijgen zeker de laatste jaren allemaal te maken met verschuivende standpunten over meer en minder belangrijke zaken. Die kunnen tot heftige discussies leiden in kerkgemeenschappen. Denk aan homoseksualiteit in de kerk, de vrouw in het ambt, huwelijk, echtscheiding en samenwonen, geloof en wetenschap, kerk en Israël.

 

In al die discussies wordt een beroep gedaan op de hermeneutiek, en dat leidt meer dan eens tot de gedachte dat hermeneutiek zoiets is als het buigijzer waarmee een loodgieter rechte buizen een hoek ombuigt. Het gevoel dat er ineens niet meer staat wat er altijd gestaan heeft. Dat gevoel van onzekerheid, onbehagen of zelfs regelrecht wantrouwen kan allerlei gesprekken in gemeentes heftig laten ontsporen.

Een paar van die hete hangijzers zijn het afgelopen jaar ook aan de orde gesteld omdat ze al in zoveel van onze gemeenten speelden. Dus u als voorganger, raadslid of betrokken gemeentelid bent u er waarschijnlijk al mee geconfronteerd. Mogelijk zijn de hierboven geschetste gevoelens u niet vreemd, of hebben ze zich zelfs al vertaald in negatieve etiketten aan uw adres: van letterknecht en wetticist tot vrijzinnige en vriend van de wereld. Juist als missionaire gemeenten willen we in contact blijven met de wereld om ons heen, maar zonder het evangelie van zijn kracht te beroven. We moeten op een heel aantal punten opnieuw, voor onze tijd en taak, overdenken wat Jezus en de apostelen verkondigden. Maar hoe voorkomen we dat onze cultuur rechter wordt over de betekenis van Bijbelwoorden, of andersom dat de Bijbel bevestiger van het eigen gelijk wordt?

Henk Bakker en Marco Wittenberg

Op zaterdag 25 november nemen dr. Henk Bakker en dr. Marco Wittenberg ons in hun inleidingen een eind mee op weg in deze vragen. We verwerken hun voorzetten in gespreksgroepen en forumdiscussies. In het middagprogramma nemen we de scherpe discussie rond ‘de vrouw in de bediening’ als casus. Welke rol speelt de hermeneutiek daarin, hoe weeg je de argumenten en hoe voer je in je gemeente het gesprek op een wijze en opbouwende manier?

Datum en tijd:    Zaterdag 25 november 2017 van 10.00-16.00 uur
Locatie:                 Gebouw Synergos, Gildenweg 7a, 3449 HT Woerden
Kosten:                  € 19,50 per persoon incl. lunch; studenten € 15,-
Aanmelden:        Voor 20 november via kantoor@abcgemeenten.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.