Intrede in Arabisch sprekende kerk Enschede

Op 1 september vond  in Enschede in de Allianz-kerk ‘Jezus is het licht van de wereld’ de ordinatie en inzegening van broeder Gabriel Yakop plaats. De zaal zat vol met genodigden uit Zweden, Duitsland en natuurlijk ook uit Nederland. Van Groningen tot Limburg was men gekomen om deze blijde gebeurtenis mee te maken.

Foto: Hans Wulffraat (COTA) met rechts Gabriel Yakop

Geschiedenis

Deze Enschedese Allianz-kerk klopte in 2013 voor het eerst aan bij onze gemeente Parousia in Zoetermeer. De gemeenschappelijke grond daarvoor lag in het werk van de CAMA, waar ik jarenlang directeur van ben geweest. Zowel Parousia  Zoetermeer als de Enschedese Allianz-gemeente, die hoofdzakelijk uit Syriërs en Irakezen bestaat, zijn uit het wereldwijde zendingswerk van de CAMA ontstaan. In Syrië zelf zijn er vandaag ongeveer zestien CAMA-gemeenten.

Van meet af aan namen zo’n vijftig à zestig mensen bij de start deel aan de zondagmorgendiensten. De gemeente groeide gestaag, mede omdat zij een hart heeft voor evangelisatie. De gelovigen schamen zich niet om andere Arabisch-sprekenden die in Enschede en omstreken wonen te vertellen over het verlossende werk van Jezus Christus. Met de voortgang van het werk groeide de behoefte om een voorganger aan te trekken. Die vond men in Gabriel Yacop, een Syrische evangelist in hart en nieren.

Preek Ab Goldberg

Viervuldig evangelie

Hans Wulffraat sprak als lid van het COTA (ABC) over de identiteit van de CAMA, met als kern het ‘viervuldig evangelie’. Daarin krijgen de volgende aspecten bijzondere aandacht: de verlossing, de heiligmaking, het helende werk en de wederkomst van de Heer Jezus.

Voordat hij ingezegend werd sprak broeder Gabriel Yacop over zijn werk onder de Koerden in Syrië. Hij heeft er in een stad aan de oever van de Tigris gewoond. Als evangelist en gemeentestichter had hij toegang tot veel families die graag van hem over het evangelie hoorden. Hij was er lid van één van de CAMA-kerken. Op dit moment woont broeder Gabriel in Gronau (Duitsland), op een paar kilometer afstand van Enschede.

Samen eten

Na de dienst waanden we  ons in het evangelie van Lucas; Jezus gaat er, in vergelijking met de andere evangeliën, van maaltijd naar maaltijd. Tijdens het eten was er gelegenheid voor ontmoeting en gesprek. Aan het einde was het moeilijk afscheid nemen van elkaar. Maar iedereen kon terugzien op een blije samenkomst, waarin de Heer merkbaar aanwezig was geweest.

Ab Goldberg

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.