Jeugdtrends 2020: handvat jeugdwerkers

Ook dit jaar zijn er weer jeugdtrends uitgekomen, waarmee christelijke jeugdwerkers ondersteuning krijgt voor hun werk met jongeren. Een samenvatting en de volledige resultaten.

De jeugdtrends worden geïnitieerd door de NGK en door de jaren heen zijn er andere kerkgenootschappen en organisaties aangehaakt. Ook wij als Unie en ABC Gemeenten hadden een aandeel in de voorbereidingen.

Nu staan trendwatchers en trendredes meestal in dienst van de markt voor een commercieel doel of voor de overheid. Bekende websites met veel boeiende informatie zijn youngworks.nl en marketingtribune.nl.

Totstandkoming

Onze jeugdtrends willen specifiek jeugdwerkers in kerken en organisaties een indruk geven van de trends. Vanaf september gaan jeugdwerkers in gesprek met jongeren en worden er onderzoeken gelezen. In oktober komen we bij elkaar voor de opbrengst en bundelen we deze in de Jeugdtrends 2020. Naast de trends die we signaleren, willen we ook handvatten geven hoe we hiermee om kunnen gaan in onze omgang met jongeren. Dat maakt de jeugdtrends 2020 behulpzaam voor jeugdwerkers, maar ook voor ouders, jeugdoudsten, voorgangers en anderen die betrokken zijn bij jongeren.

De trendgroepen die worden onderscheiden zijn:

  • Geloof
  • Sociale dynamiek
  • Maatschappij

De handvatten zijn gericht op:

  • Luisteren naar jongeren – hoor je me echt?
  • Wees echt – practice what you preach!
  • Geef jongeren de ruimte om het zelf te doen – Maak me eigenaar!

‘Maak meedoen mogelijk’

De titel van Jeugdtrends 2020 is in de vorm van en handvat: ‘Maak meedoen mogelijk’. Dit sluit aan bij een diep verlangen van jongeren om ergens bij te horen. In een warme gemeenschap is er liefde en zorg voor elkaar. Maar betrokkenheid van jongeren in de gemeente vraagt ook om inbreng, inspraak en invloed in het kerkelijk leven. Dan merk je dat we veel kunnen leren van jongeren en dat de gemeente daar beter van wordt. Dit en meer lees je in de jeugdtrends 2020 (download in pdf).

Onze jeugdwerkadviseur Ronald van den Oever wil graag reageren op je vragen en opmerkingen die je hier kunt stellen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.