Kennismaken: webinar van Sprekersroute

Op 26 mei kun je via een webinar kennismaken met de Sprekersroute van Baptisten Seminarium en Evangelisch College. “De Sprekersroute heeft me nog meer liefde en respect voor Gods Woord gebracht,” zegt deelnemer Baukje Stukker.

Op zoek naar verdieping

Baukje Stukker is lid van de Baptistengemeente Enschede. In het dagelijks leven geeft ze les op een middelbare school. “Ik heb in het verleden theologie gestudeerd en geef op school het vak levensbeschouwing”, vertelt ze. “In de gemeente verzorg ik, samen met anderen, inleidingen voor de kringenavonden en voor de Alpha-avonden. Ik ben de Sprekersroute gaan volgen, omdat ik op zoek was naar verdieping, naar manieren om op een theologisch verantwoorde manier dieper in de Bijbel te duiken. In het contact met gemeenteleden, bijvoorbeeld op een kring, kijk je natuurlijk wel samen naar Bijbelteksten en deel je je geloofservaringen, maar ik wilde voor mezelf toch meer theologische achtergrond. Ook voor het verzorgen van inleidingen: dat wat ik zeg gebaseerd is op een stevige basis.”

Context en achtergrond

Twee jaar geleden begon ze aan de opleiding en ze hoopt – met wat vertraging vanwege de coronacrisis – in het najaar klaar te zijn. “Vakken waar ik heel enthousiast over was, zijn onder andere de exegesevakken van Oude en Nieuwe Testament. Daarin krijg je goede handvatten voor het bekijken van Bijbelteksten: in welke context en tegen welke achtergrond moet je het lezen, welke literaire kant zit eraan. Dan ontdek je dat er achter één Bijbelgedeelte, soms één vers een hele wereld verscholen zit, die je voorheen niet zag. Ook het vak Bijbelse theologie vond ik heel boeiend. Daarin werd de lijn van de hele Bijbel geschetst en leerden we hoe al die verschillende boeken met elkaar te maken hebben; de rode draad van God die door de hele geschiedenis heen loopt. Heel boeiend.”

Een vak dat nog niet is afgerond is Geloofwaardig spreken. “Dat is dan weer een heel praktisch vak, maar ook erg interessant. Je staat stil bij de manier waarop je je verhaal vormgeeft, hoe je het vertelt, hoe het bij de mensen overkomt, hoe je begint en hoe je eindigt…”

Geloofsgroei

Baukje weet nog niet of ze straks ook in de gemeente zou willen (s)preken. “Ik heb er in elk geval heel veel aan gehad, zowel voor de inleidingen die ik verzorg als voor mijn persoonlijke geloofsgroei. De Sprekersroute heeft me nog meer liefde en respect voor Gods Woord gebracht. Studeren is soms best wel zwoegen, maar tegelijk werd ik vaak ook zo geraakt door de onderwerpen waar we mee bezig waren. En zo’n studie is ook meteen een stok achter de deur om serieus met de Bijbel bezig te zijn. In het dagelijks leven kan dat er wel eens bij in schieten, maar als je samen zo diep aan het graven bent, word je er opnieuw heel enthousiast over. Ik kan de opleiding echt aanraden aan iedereen die zijn of haar geloof wil verdiepen.”

Gratis webinar

In plaats van een open dag is er op dinsdag 26 mei om 20.00 uur een webinar, waarin je meer informatie krijgt over de Sprekersroute. Heb je belangstelling? Dan kun je je op deze website (linker kolom) inschrijven voor het webinar. Tijdens dit webinar kun je via een chatfunctie vragen stellen. Kun je niet live aanwezig zijn, meld je dan toch aan. Dan ontvang je naderhand een link om het op een ander moment terug te kijken.

Gerdien Karssen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.