Noodhulp voor zwaar getroffen Beiroet

ABC en Unie beginnen een noodhulpactie voor het zwaar getroffen Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Onze Libanese partner is onmiddellijk in actie gekomen om noodhulp te verlenen.

Bij de ontploffing van zo’n 2700 ton opgeslagen ammoniumnitraat vielen vorige week zeker 200 doden en zo’n 6000 gewonden. Naar schatting 300.000 mensen zijn dakloos geraakt. De haven is volledig verwoest, terwijl Libanon voor 85% van zijn behoeften afhankelijk is van import. Ook de graanvoorraad voor zes maanden, die lag opgeslagen in de haven, is vernietigd. De ramp komt boven op de economische en politieke crisis waar het land al in verkeerde. De helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens en de werkloosheid ligt rond de 30%.

U vindt hier een Engelstalig filmpje van onze partner in Libanon.

Eerste hulp

Unie en ABC (en ook andere baptistenunies in de wereld) werken in Libanon al jaren samen met de organisatie LSESD, van wie wij onder meer de opvang van Syrische vluchtelingenkinderen ondersteunen. Deze partner is, in samenwerking met lokale kerken, onmiddellijk in actie gekomen: ze helpen mee met het opruimen van het puin en verstrekken warme maaltijden en hygiëneproducten aan getroffen gezinnen.

In het Arab Baptist Theological Seminary worden inmiddels circa veertig gezinnen opgevangen die hun huis hebben verloren. Hiervoor was een oproep gedaan via sociale media, de kerken en het Rode Kruis. De situatie van de opgevangen gezinnen is schrijnend: de meeste hebben alleen nog de kleren die ze aan hebben. Er is ook een arts bij de opvang betrokken, die ervoor zorgt dat deze mensen behandeling voor verwondingen krijgen, maar ook medicijnen voor bijvoorbeeld chronische ziekten. Verder verzorgen medewerkers traumabegeleiding voor volwassenen en kinderen, iets waar ze veel ervaring mee hebben.

Noodhulp en reparaties

Tegelijk zijn er werkgroepen opgezet die voorbereidingen treffen voor een volgende fase, waarbij ze via diverse kerken zaken als voedselbonnen, luiers, dekens, matrassen en andere noodzakelijke producten willen verstrekken. Ook zal er aandacht zijn voor reparaties van deuren en ramen aan gedeeltelijk beschadigde huizen, zodat de bewoners beschermd zijn tegen plunderingen.

Onze partner heeft een groot team van begeleiders die normaal onder meer werken in de opvang van vluchtelingen, in de Beirut Baptist School en in het kinder- en jeugdwerk. Zij zullen worden ingezet in de (trauma)begeleiding van slachtoffers van de explosie. Ten slotte is er vanwege de coronacrisis persoonlijk beschermingsmateriaal nodig, waarmee de werkers zichzelf kunnen beschermen.

Beirut Baptist School

Ook de Beirut Baptist School, waar zo’n 1300 scholieren (van kleuterschool tot hogeschool) in september weer worden verwacht, is beschadigd. Deze school is een belangrijke plek voor christelijk onderwijs is een samenleving die overwegend moslim is. Er wordt onderwijs gegeven, maar er zijn ook wekelijkse diensten en Bijbelstudiebijeenkomsten. Om dit werk voort te zetten, moeten er reparaties worden uitgevoerd en bijvoorbeeld ramen en deuren worden vervangen.

Uw ondersteuning gevraagd

We vragen u om dit werk en onze partner te ondersteunen met uw gebeden. Wilt u een collecte houden in uw gemeente of een gift geven? U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekening NL40 INGB 0004 3810 81 t.n.v. ABC Gemeenten onder vermelding van ‘Noodhulp Beiroet’.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.