Op bezoek bij pioniers in Turkije

In november brachten Oeds Blok van de Unie en Jelle van Luipen van Baptistengemeente De Rank Leidsche Rijn een bezoek aan christenen die pionierswerk doen in Noord-Turkije. Gemeentestichting in Turkije is project van de maand voor ABC en Unie in januari.

De reis begon in Samsun, waar een door de European Baptist Foundation (EBF) gesponsorde conferentie voor ‘church planters’ (kerkstichters) uit Turkije was. Doel van de conferentie was om de leiders te steunen in het moeilijke werk dat ze doen, door onderwijs en onderlinge uitwisseling van ervaringen. Op het programma stond onder meer onderwijs door Daniel Truciewicz van de EBF over principes voor kerkstichting en een overzicht van wat daarbij wel of niet werkt. Oeds, actief als coach voor gemeentestichters in Nederland, benadrukte het belang van integer leven als leider en goed voor jezelf zorgen.

20 01 Oeds Blok vertelt tijdens de conferentie

De Turkse voorgangers vertelden dat voorganger zijn in Turkije veel van je vraagt. Maar een enkeling staat open voor het evangelie en als iemand zich bekeert dan haakt degene vaak alsnog af onder druk van de familie. Verder is er steeds de dreiging van fysiek geweld en aanslagen en hebben ze regelmatig te maken met tegenwerking door de overheid. Voorgangers besteden daarom veel tijd aan het contact met overheidsfunctionarissen. Ook hebben ze wijsheid nodig wanneer ze stappen kunnen zetten in het publiekelijk zichtbaar maken van hun geloof. Verder kwam naar voren dat dienend leiderschap belangrijk is voor Turkse voorgangers. Dit vormt een groot contrast met hun eigen cultuur, waarin de leider de baas hoort te spelen en geen zwakheid of twijfel mag tonen.

20 01 Zingen uit volle borstHoe schaars christenen zijn in Turkije, werd ons duidelijk toen we op weg naar de kerkdienst in Ordu de enige christen ophaalden uit een stad met 100.000 inwoners. Wat was de ontmoeting met de christenen hartverwarmend! In een piepklein voormalig winkeltje ontmoetten we een veertigtal gelovigen die uit volle borst en overtuiging de Heer lof zongen onder begeleiding van een gitaar.

Wat waren ze ontroerd toen ze onze kaart met persoonlijke wensen kregen! Het was zo’n enorm geschenk voor hen! Opeens het besef voor hen dat ze er niet alleen voor staan, maar dat er echt voor hen gebeden wordt in Nederland, dat er zelfs bezoek overgekomen was! We waren er zelf stil van. Vaak wil hun familie geen contact nu ze christen geworden zijn en voor de Iraanse vluchtelingen in deze gemeente geldt ook dat ze zo geïsoleerd zijn. Zo’n eenvoudige kaart betekende daarom zoveel voor hen! Omgekeerd was het voor ons indrukwekkend om hun verhalen te horen, hoe zij vasthouden aan hun geloof.  We genoten van deze tijd van fellowship, van ontmoeten, van lekker eten, ook onze Hollandse stroopwafels werden in dank afgenomen.

Wat was het een bijzondere reis en we zijn dankbaar voor de bijdrage van de Baptistenunie aan deze reis. We konden de gelovigen daar met raad en daad bijstaan; en omgekeerd werden we zelf bemoedigd door het levendige geloof en de toewijding van deze Turkse christenen.

Partnerschap

De Rank Leidsche Rijn is al enige tijd partner van deze gemeente in Ordu. Partnerschap begint bij wederkerigheid; het is tweerichtingsverkeer.

20 01 De voorganger van OrduHoe vullen we dit in? We bidden als gemeentes voor elkaar en we sturen elkaar elke twee maanden een uitgebreide mail, waarin we het wel en wee van onze gemeentes beschrijven. Daarin wisselen we gebeds- en dankpunten uit. Jelle appt als contactpersoon wekelijks met de leiders in Ordu (op de foto hiernaast de voorganger van Ordu). We hebben filmpjes voor elkaar gemaakt waarin we het leven in onze gemeentes laten zien. Ook op onze kerk-app delen we korte berichten over de kerk in Ordu.

Een bijzondere actie was de oliebollenactie van de kinderen van de zondagsschool; dit hadden de kinderen zelf bedacht. Met de opbrengt konden alle kinderen in Ordu een cadeau krijgen met Kerst. De kinderen in Nederland hebben volop lol en gezelligheid gehad met de actie.

Partnerschap werkt als je een kleine groep hebt die de contacten onderhoudt en het verhaal vertelt aan de gemeente. Een bezoek brengen aan de partnergemeente stimuleert het partnerschap enorm. Ons begrip van wie de mensen in Ordu zijn en wat ze beleven is veel concreter geworden door deze reis.

Jelle van Luipen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.