Project van de maand: Breuken en bruggen

ABC en Unie besteden elke maand aandacht aan een ‘project van hoop’. In oktober is dat het project Breuken en Bruggen, dat een studiebeurs aan theologiestudenten uit ontwikkelingslanden biedt waarmee ze drie maanden in Nederland kunnen studeren.

Het Baptisten Seminarium is al enkele jaren betrokken bij het project Breuken en Bruggen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dat biedt een studiebeurs aan theologiestudenten uit ontwikkelingslanden waarmee ze drie maanden in Nederland kunnen studeren. De afgelopen jaren is gebleken dat deze studieperiode grote betekenis heeft voor een student en voor de gemeente waar hij of zij naderhand naar terugkeert. Daarom willen we graag jaarlijks een student uit Baptisten- of CAMA-kringen over laten komen. In 2019 was het theologiestudente Jubar uit Myanmar die met dertien andere studenten uit andere landen en kerkgenootschappen naar Amsterdam kwam.

De impact

Hruaia Kianghte uit India was enkele jaren geleden de eerste student die we vanuit Breuken en Bruggen begeleidden. “Het waren westerse kerken die ooit het christendom naar derdewereldlanden brachten en die invloed wordt nog sterk ervaren. Door christenen in Nederland te leren kennen en hun diensten te bezoeken kreeg ik een beter beeld van de kerk in Europa. Tegelijk mocht ik mijn verhaal delen en bleek ik daarmee ook iets voor de mensen in Nederland te kunnen betekenen. Dat gaf me veel zelfvertrouwen.” Hruaia is inmiddels promovendus van Henk Bakker.

In 2018 was Naw Paw (spreek uit: Nó Pó; foto boven) uit Myanmar drie maanden in Nederland. Naw Paw heeft gestudeerd op de School of Divinity van het Karen Baptist Theology Centre en studeert nu aan het Myanmar Institute of Theology. Van 2012 tot 2016 werkte ze als coördinator in een programma voor wezen. Daardoor is ze geïnspireerd geraakt om onderzoek te doen naar de rol en behandeling van kinderen in het Nieuwe Testament. “Ik kijk terug op een heel goede en leerzame tijd in Nederland en ik wil iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt. Ik zal deze bijzondere tijd nooit vergeten!”

Wederkerig

Met het project Breuken en Bruggen versterken we de baptistengemeenschap in het land van herkomst, maar we brengen de student ook in contact met één of enkele Nederlandse gemeenten. Een gemeente kan dit contact naar eigen wens invullen en op die manier ook zelf profiteren van de rijkdom om over grenzen heen te kijken. In Utrecht Silo leidde dat tot een hartverwarmend, blijvend contact met studente Adianez Ponce uit Cuba én met haar gemeente in Matanzas.

Adianez verwoordt het zo: “Jullie als Nederlandse baptisten kunnen met ons delen hoe het is om te leven in een vrij land. Wat wij als gemeenschap te bieden hebben, is de gastvrijheid waar we als Cubanen om bekend staan, en onze lach. Ook hebben we een prachtige liturgie. Ik heb gezien dat we veel overeenkomsten hebben en wil graag een brug van liefde slaan.”

Hoe werkt het?

Vanwege corona kan het project in 2020 niet doorgaan, maar de giften voor hiervoor binnenkomen besteden we aan de student die we volgend jaar hopen te ontvangen. Wilt u deze maand bidden voor de verschillende studenten die de afgelopen jaren via dit project in Amsterdam hebben kunnen studeren?

Dit is een project van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.