Project van de maand: Breuken en Bruggen

Elke maand besteden Unie en ABC aandacht aan een ‘project van hoop’. In oktober is dat Breuken en Bruggen, een project waarbij een theologiestudent uit een ontwikkelingsland voor drie maanden in Amsterdam studeert.

Het Baptisten Seminarium is al enkele jaren betrokken bij het project Breuken en Bruggen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dat biedt een studiebeurs aan theologiestudenten uit ontwikkelingslanden waarmee ze drie maanden in Nederland kunnen studeren. De afgelopen jaren is gebleken dat deze studieperiode grote betekenis heeft voor een student en voor de gemeente waar hij of zij naderhand naar terugkeert. Daarom willen we graag jaarlijks een student uit Baptisten- of CAMA-kringen over laten komen. Op dit moment is Jubar uit Myanmar in Nederland.

De impact

Hruaia Kianghte woont in India. Enkele jaren geleden was hij de eerste student die we vanuit Breuken en Bruggen begeleidden. “Het waren westerse kerken die ooit het christendom naar derdewereldlanden brachten en die invloed wordt nog altijd sterk ervaren. Ik vond het erg motiverend om christenen in Nederland te leren kennen en hun diensten te bezoeken; daardoor kreeg ik een beter beeld van de kerk in Europa. Tegelijk mocht ik mijn verhaal delen en bleek ik daarmee ook iets voor de mensen in Nederland te kunnen betekenen. Dat gaf me veel zelfvertrouwen.” Hruaia is inmiddels promovendus van Henk Bakker.

In 2018 was Naw Paw (spreek uit: Nó Pó) uit Myanmar drie maanden in Nederland. Naw Paw (30) heeft gestudeerd op de School of Divinity van het Karen Baptist Theology Centre en studeert nu aan het Myanmar Institute of Theology. Van 2012 tot 2016 werkte ze als coördinator in een programma voor wezen. Daardoor is ze geïnspireerd geraakt om onderzoek te doen naar de rol en behandeling van kinderen in het Nieuwe Testament. “Ik kijk terug op een heel goede en leerzame tijd in Nederland en ik wil iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt. Ik zal deze bijzondere tijd en de bijzondere ontmoetingen nooit vergeten!”

Wederkerig

Met het project Breuken en Bruggen versterken we de Baptistengemeenschap in het land van herkomst, maar we brengen de student ook in contact met één of enkele Nederlandse gemeenten. Een gemeente kan dit contact naar eigen wens invullen en op die manier ook zelf profiteren van de rijkdom om over grenzen heen te kijken. In Utrecht Silo leidde dat tot een hartverwarmend, blijvend contact met studente Adianez Ponce uit Cuba én met haar gemeente in Matanzas.

Adianez verwoordt het zo: “Jullie als Nederlandse Baptisten kunnen met ons delen hoe het is om te leven in een vrij land, want Cubanen leven vrij geïsoleerd van de rest van de wereld. Wat wij als gemeenschap te bieden hebben, is de gastvrijheid waar we als Cubanen om bekend staan, en onze lach. Ook hebben we een prachtige liturgie. Ik heb gezien dat we veel overeenkomsten hebben en wil graag een brug van liefde slaan, zodat we onze gemeenschappen kunnen verrijken.”

Hoe werkt het?

De student komt in de periode september-november naar Nederland. Voor een bedrag van € 5000,- kunnen we de reis, het verblijf en de studie betalen. Voor zover dit bedrag niet geheel uit de gemeenten komt, vullen we dat als geloofsgemeenschap aan. Naast financiële middelen zijn we ook op zoek naar gemeenten die hem of haar ten minste één zondag wil ontvangen. De student wordt verder intensief begeleid door een van onze eigen docenten. Stuur een mail naar Marijn Vlasblom, conrector onderwijs van het Baptisten Seminarium.

Een gift geven?

Collecteert uw gemeente voor dit project of wilt u persoonlijk een gift geven? Dan kunt u het bedrag overmaken:

  • op bankrekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. de naam van het project of
  • op bankrekening NL40 INGB 0004 3810 81 t.n.v. ABC Gemeenten o.v.v. de naam van het project

Alvast hartelijk dank voor uw betrokkenheid!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.