Project van de maand: Brood voor Jemen

Elke maand besteden Unie en ABC aandacht aan een ‘project van hoop’. In juli is dat hulpverlening in de schrijnende situatie in Jemen.

In 2011 ontstond er in Jemen politieke onrust als gevolg van de Arabische Lente. Deze leidde tot een burgeroorlog die nu al drie jaar duurt. Ondertussen is het land compleet verwoest en wordt de bevolking bedreigd door de grootste voedselcrisis die de wereld ooit heeft gezien. 17 miljoen mensen hebben onvoldoende voedsel, terwijl 7 miljoen mensen direct met de hongerdood worden bedreigd. Zeventig procent van de bevolking leeft op of onder de armoedegrens. De meeste ambtenaren krijgen al een tijd geen salaris meer, veel andere werknemers hebben hun baan verloren als gevolg van de economische neergang. Ook wie nog wel wat verdient, kan het voedsel dat nog in de winkels ligt vaak niet betalen, want de prijzen zijn dramatisch gestegen. De situatie is verder sterk verslechterd sinds in november 2017 cruciale zeehavens en vliegvelden zijn gesloten door de strijdende partijen. Daarnaast is er een grote cholera-epidemie uitgebroken.

De kerk groeit

In dit project werken we samen met lokale inheemse christelijke geloofsgemeenschappen, bestaande uit mensen met een moslimachtergrond. Een projectcoördinator vertelt: “Elke maand komen er nieuwe gelovigen bij. Als het zo doorgaat, wordt het moeilijk om voldoende herders te vinden om deze kuddes te leiden!” Leiders uit deze beweging merken dat overal in het land toenemende openheid is voor het Evangelie. Vanuit een aantal kleine kerken is het initiatief ontstaan om iets te doen aan het enorme lijden in dit land, onder meer via voedseldistributies.

Voedseldistributies

Vijf lokale leiders uit de geloofsgemeenschap managen het project. De voedseldistributies zijn zo ingericht dat ontvangers ongeveer de helft van hun voedselbehoeften krijgen en daarnaast worden geholpen om andere bronnen van inkomsten te ontwikkelen, zodat ze uiteindelijk minder afhankelijk worden van humanitaire hulp. Een positief bijeffect van deze methode is dat mensen in Jemen kunnen blijven en daar later kunnen helpen hun land weer op te bouwen.

De voedselvoorziening richt zich op de kwetsbaarste groepen in de samenleving, zoals interne vluchtelingen, weduwen, ouderen, gehandicapten, weeskinderen, werkloze dagarbeiders en mensen uit de muhamasheen, een bevolkingsgroep die erg gediscrimineerd wordt. Zo’n duizend tot vijftienhonderd mensen worden maandelijks bereikt. Ook worden er hygiëneproducten zoals zeep uitgedeeld, mede met het oog op de strijd tegen cholera. Alle goederen worden zo mogelijk lokaal ingekocht. De pakketten zijn samengesteld op basis van richtlijnen van de Verenigde Naties; het gaat daarbij om onder meer bloem, rijst, olie, bonen en gasflessen voor het koken.

Leiderschapscursus

Naast voedseldistributies door lokale partners wordt er ook ingezet op leiderschapscursussen, omdat er grote behoefte is aan geestelijke opbouw. Onder meer is er daarbij aandacht voor lijden, verzoening, missie en vieren.

Unie en ABC dragen graag via onze partners financieel bij om de bevolking van Jemen te helpen. Daarnaast zoekt CAMA Zending leraren, verpleegkundigen, ontwikkelingswerkers of projectmanagers die als zendeling willen werken in Jemen. Bent u geïnteresseerd? Neem dan eens contact op met Boudewijn van Schoonhoven.

Een gift geven?

Collecteert uw gemeente voor dit project of wilt u persoonlijk een gift geven? Dan kunt u het bedrag overmaken:

  • op bankrekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. de naam van het project of
  • op bankrekening NL40 INGB 0004 3810 81 t.n.v. ABC Gemeenten o.v.v. de naam van het project

Alvast hartelijk dank voor uw betrokkenheid!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.