Project van de maand: Geitenkamp

Elke maand besteden Unie en ABC aandacht aan een ‘project van hoop’. In december is dat gemeentestichting in de Arnhemse wijk Geitenkamp, waar Dirk Jan en Vera Riphagen zich voor inzetten.

Dirk Jan en Vera Riphagen zetten zich sinds 2014 in voor de Arnhemse volkswijk Geitenkamp, met als doel een kleine christelijke gemeenschap van mensen uit de buurt te vormen. Het gaat daarbij om mensen die vaak geen enkele binding met de kerk hebben, en bovendien om een wijk die veelal bekend staat om de problemen die er zijn.

Buurtkerk

De buurtkerk is een veilige plek geworden waar beschadigde mensen op adem kunnen komen, hun verhaal kwijt kunnen en zelf actief gaan bijdragen. De buurtkerk bestaat momenteel uit zo’n 25 volwassenen (inclusief team) en twaalf kinderen. Zij vieren eens per twee weken op zondagochtend en brunchen met elkaar. Dirk Jan vertelt: “We sturen er in allerlei kleine en grotere dingen op aan dat iedereen bijdraagt. Daardoor worden we allemaal vaak verrast door elkaars inbreng. De buurtkerk is een plek waar iedereen die meedoet echt gevormd en gevoed wordt.”

Doop

In de zomer van 2019 werd voor het eerst iemand gedoopt in de buurtkerk. Een heel bijzondere ervaring.

Nu de groep wat langer met elkaar optrekt, leert men samen het appèl in het Evangelie: niet alleen de warmte en liefde van de Hemelse Vader, maar ook de aansporing om te groeien naar het beeld van God.

Een buurtkerker getuigt: “Ik ben zo blij dat ik heb afgeleerd te liegen. Bij de mensen waar ik nu mee om ga hoeft dat niet meer. Ik hoef mezelf niet meer te beschermen, van me af te bijten en de waarheid te verdraaien om ellende te voorkomen. Want uiteindelijk kwam daar juist ellende van. Ik ben aan het veranderen.”

Tegelijkertijd zegt een andere buurtkerker heel eerlijk: “Ik zal nooit van iedereen kunnen houden. Dat is onmogelijk.”

Buurtmoestuin

Twee jaar geleden heeft de buurtkerk het voortouw genomen in een nieuw te ontwikkelen buurtmoestuin. Seizoen 2019 was niet makkelijk. Stabiliteit is er weinig, omdat veel betrokken bewoners zoveel te dragen hebben dat de tuin soms te veel gevraagd is. Er ontstond een flink conflict tussen bewoners, waardoor de plannen werden tegengewerkt.

Toch gelooft het team in deze weg en denken ze dat God hen leidt om op dit pad verder te gaan en vol te houden, om trouw de weg te bewandelen die Hij voor hen heeft bedacht. De buurtmoestuin is een rustgevende plek voor wijkbewoners. Een mooie plek, zonder afval, waar je werkt aan schoonheid, gezondheid, kracht. Het team merkt dat mensen moeilijk aanhaken. Wat houdt hen tegen? Tegelijk zijn de reacties hartverwarmend: bijvoorbeeld van de vele bewoners die groenten krijgen van de overvloed.

Een gift geven?

Collecteert uw gemeente voor dit project of wilt u persoonlijk een gift geven? Dan kunt u het bedrag overmaken:

  • op bankrekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. de naam van het project of
  • op bankrekening NL40 INGB 0004 3810 81 t.n.v. ABC Gemeenten o.v.v. de naam van het project

Alvast hartelijk dank voor uw betrokkenheid!

Meer weten? U kunt zich via www.dirkjanenvera.nl opgeven voor de nieuwsbrief van Dirk Jan en Vera.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.