Project van de maand: Geitenkamp

Elke maand besteden ABC en Unie aandacht aan een ‘project van hoop’. In december is dat gemeentestichting in de Arnhemse wijk Geitenkamp, waar Dirk Jan en Vera Riphagen zich voor inzetten.

Dirk Jan en Vera Riphagen wonen in de Arnhemse volkswijk Geitenkamp, samen met hun zoontjes Boaz en Guido. Het echtpaar zet zich daar sinds 2014 voor de wijk in en heeft als doel om een kleine christelijke gemeenschap van mensen uit de buurt te vormen. Het gaat daarbij om mensen die vaak geen enkele binding met de kerk hebben, en bovendien om een wijk die veelal bekend staat om de problemen die er zijn.

Samen leven

In de eerste jaren van hun aanwezigheid in de wijk hebben Dirk Jan en Vera er bewust voor gekozen zelf niets te organiseren, maar mee te doen met dat wat al in de wijk gebeurde. Er ontstonden contacten en langzaam vormde zich een groep mensen die samen steeds intensiever ging optrekken en zich ‘buurtkerk’ ging noemen, ook met het oog op herkenbaarheid.

In de herfst van 2017 besloten Vera en Dirk Jan na enkele intensieve gesprekken en gebed om samen te gaan werken met enkele andere christenen uit de wijk die een gedeelde visie hadden. Het team breidde zo flink uit naar tien mensen. Dit is een grote zegen, omdat dit de draagkracht erg verhoogd heeft.

Buurtkerk

De buurtkerk is een veilige plek geworden waar beschadigde mensen op adem kunnen komen, hun verhaal kwijt kunnen en zelf actief gaan bijdragen. De buurtkerk bestaat momenteel uit zo’n twintig volwassenen (inclusief team) en negen kinderen. Zij vieren eens per twee weken op zondagochtend en brunchen met elkaar. Dirk Jan vertelt: “Doordat het ons hart is dat iedereen actief bijdraagt en we daar in allerlei kleine en grotere dingen op aansturen, worden we allemaal vaak verrast door elkaars inbreng. De buurtkerk is een plek waar iedereen die meedoet echt gevormd en gevoed wordt.”

Buurtmoestuin

Begin 2018 startten enkele buurtkerkers, waaronder Dirk Jan, een buurtmoestuin op het plein van een oude school. Al snel haakten verschillende wijkbewoners aan en groeide de club uit naar zo’n vijftien actieve deelnemers. De moestuin is een plek van ontmoeting en troost en een bron voor nieuwe moed. “Wijkbewoners fleuren er op, voelen zich nuttig en gewaardeerd. Een prachtige manier om samen het evangelie te beleven en te doen. Vaak zonder woorden, maar met de aanwezigheid van God voelbaar bij ons.”

Voor de buurtkerkers is samenwerking met seculiere partijen vanzelfsprekend geworden. “Geen afstand creëren of een eigen afgebakend plan, maar meedoen met wat gebeurt en bondgenoten zoeken van de Goede Weg. De weg die wij herkennen als de weg van Jezus. Zie daar de ruimte om van zijn evangelie te delen!”

Een gift geven?

Collecteert uw gemeente voor dit project of wilt u persoonlijk een gift geven? Dan kunt u het bedrag overmaken:

  • op bankrekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. de naam van het project of
  • op bankrekening NL40 INGB 0004 3810 81 t.n.v. ABC Gemeenten o.v.v. de naam van het project

Alvast hartelijk dank voor uw betrokkenheid!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.