Project van de maand: gemeente in Cuba

ABC en Unie besteden elke maand aandacht aan een ‘project van hoop’. In november is dat gemeentestichting in Cuba, waarbij inmiddels contacten zijn gelegd tussen een jonge gemeente in Havanna en enkele baptistengemeenten in Nederland.

Creatieve methoden

Het werk in Cuba floreert. De jonge gemeente van gemeentestichter Vladimir Valladares heeft op dit moment zo’n zeventig leden. Velen van hen hebben een occulte achtergrond, zodat er vaak een zware geestelijke strijd aan een bekering vooraf is gegaan. De omstandigheden waarin Cubaanse kerken moeten werken zijn ook niet altijd gemakkelijk: er is veel armoede en veel geweld in het land. Tegelijkertijd is er vaak wel openheid voor het Evangelie. De gemeente gebruikt creatieve methoden om met mensen van alle leeftijden in contact te komen. Hun motto is: mensen dienen en daarbij Gods liefde met hen delen.

Jeugdprogramma’s

De gemeente richt zich onder meer op activiteiten voor de jeugd. “Ook in Cuba werken steeds meer ouders allebei de hele dag. Er is daardoor veel behoefte aan opvang voor kinderen en jongeren, en een programma voor hen. Als gemeente bieden we gezinnen onder meer sportactiviteiten, Engelse lessen en excursies aan. Tegelijkertijd leren de kinderen over bijbelse principes die goed voor hen zijn – elke vrijdag zijn er bijbellessen voor meer dan zestig tieners. Zo kon de vijftienjarige Tito de relatie met zijn alcoholistische vader herstellen nadat de werkers via een sportprogramma met hem in contact waren gekomen. Tegenwoordig is Tito’s vader een christen die hulp accepteert voor zijn verslaving.”

Een wonder

Elizabeth is een van de volwassenen die via de gemeente met het Evangelie in aanraking kwam. Ze zegt: “Ik kan een miljoen redenen noemen waarom het de beste beslissing van mijn leven was om Jezus in mijn leven te laten! Ik leed aan een chronische longziekte, maar de behandeling werkte niet. Toen ik christen werd, verbeterde mijn gezondheid enorm. Alle tests toonden aan dat de medicijnen eindelijk werkten. Een wonder waar ik nog elke dag dankbaar voor ben.”

Partnerschap

We willen de activiteiten van deze gemeente financieel ondersteunen, maar daarnaast nodigen we ook gemeenten uit om zich aan te sluiten bij het partnerschap dat aan het ontstaan is. Daarbij gaat het allereerst om wederzijdse betrokkenheid tussen gemeenten en gebed voor elkaar. Neem voor meer informatie contact op met Gerdien Karssen.

Dit is een project van de European Baptist Mission International

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.