Project van de maand: Gemeente in Turkije

Elke maand besteden Unie en ABC aandacht aan een ‘project van hoop’. In september is dat het gemeentestichtingsproject in de stad Van in Turkije.

Een aantal ABC- en Unie-gemeenten is een partnerschap begonnen met de CAMA-gemeente in de stad Van, Turkije. De gemeenten worden bemoedigd en geïnspireerd door de verhalen die ze horen van de kleine maar moedige gemeente in Turkije. Hun activiteiten om het Evangelie te delen ervaren zij als een voorbeeld, evenals de strategie van discipelschap, leiderschapstraining en visie voor nieuwe gemeenten.

Gebed

Pastor Muharrem is blij met de financiële ondersteuning vanuit Nederland; die kunnen ze goed gebruiken. Toch zegt hij nadrukkelijk dat ze vooral gebed nodig hebben. Dit zijn specifieke gebedspunten:

  • De gemeente in Van is sinds 2016 gegroeid tot negentig leden. Op zondagen zijn er zo’n zeventig bezoekers. Dit zijn veelal gevluchte Iraniërs. Bid dat er meer mensen uit Van zelf en de dorpen eromheen tot geloof zullen komen.
  • Het leiderschapsteam bestaat uit vijf leden naast pastor Muharrem en zijn vrouw Ester die beide als missionair werkers zijn uitgezonden naar deze gemeente. De leiders zijn de laatste paar jaar getraind. In april zullen Muharrem en Ester voor zes maanden op verlof gaan. De leiding van de gemeente zal dan helemaal in handen komen van de nieuwe leiders. Wilt u voor hen bidden?
  • Muharrem is steeds op zoek naar potentieel leiderschap en de ontwikkeling van deze jonge leiders. Hij ziet goede mogelijkheden voor een Turkse jongeman, Airal. Het is het verlangen van de gemeente om hem gemeentewerk te laten studeren. Hopelijk kunnen er in de toekomst meer leiders een dergelijk traject lopen. Omdat Turkije geen geschikte opleiding heeft, zoeken ze een school in het buitenland. Hier zijn gebed en financiën voor nodig.
  • Om hun kerkgebouw te kunnen bouwen heeft de gemeente een lening gekregen van CAMA Internationaal. Deze wordt in tien jaar afbetaald. Toch willen ze dit sneller afbetalen, zodat gelden vrijkomen om werkers uit te zenden naar omliggende steden die daar gemeenten stichten. Deze steden hebben geen gemeente, geen werkers, en geen bekende christenen. Bid voor de uitbreiding naar deze dorpen en steden.

Financiën

Door de hulp van partnergemeenten is er voldoende geld om het huidige leiderschapsprogramma te financieren. Dit programma traint leiders voor de gemeente van Van en om uit te gaan naar nieuw te planten gemeenten in andere steden.

  • De gemeente in Van vraagt uw hulp bij het aflossen van de lening voor het kerkgebouw. Als dit sneller gebeurt, komen de financiële middelen eerder vrij voor de visie van gemeentestichting in andere steden.
  • De gemeente in Van wil vanaf september 2020 investeren in de opleiding van Airal, een jonge potentiële leider van de gemeente. Een studie in het buitenland zal € 500,- tot € 1000,- per maand kosten. Uw hulp is zeer welkom.

Partnerschap

Wilt u ook partner worden van deze boeiende zustergemeente? Neem dan contact op met Boudewijn van Schoonhoven via boudewijn@camazending.nl. Bekijk hier een filmpje van het project.
Gemeentestichting in Turkije is voor Unie en ABC ‘Project van het jaar’.

Dit project is opgezet in samenwerking met de Europese Baptisten Federatie, de Europese Baptisten Zending (EBMI) en CAMA Zending.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.