Project van de maand: gemeente in Turkije

Elke maand besteden ABC en Unie aandacht aan een ‘project van hoop’. In januari is dat een gemeentestichtingsproject in de plaats Ordu in Turkije.

Een groot deel van het Nieuwe Testament speelt zich af in ‘klein Azië’, het huidige Turkije, waar Paulus tijdens zijn zendingsreizen gemeenten stichtte. Vandaag de dag is van de 80 miljoen inwoners in Turkije slechts zo’n 0,2% christen. De laatste tien jaar zien we echter een bijzondere beweging waarin enkele Turkse evangelische gemeenten zijn begonnen.

Baptistengemeente in Ordu

Sinds 2018 steunen Unie en ABC een jonge gemeente in de stad Ordu aan de Zwarte Zee. Er is een aantal Turkse mensen tot geloof komen, en in de gemeente is een mix ontstaan met vluchtelingen uit Syrië en vooral Iran. Het project maakt deel uit van de recent ontstane Turkse Baptistenconventie, van waaruit in tien jaar tijd vijf nieuwe gemeenten zijn ontstaan.

De gemeente houdt twee diensten per zondag: één in het Engels en Farsi, één in het Turks. Inmiddels zijn er in de gemeente al meer dan vijftig mensen gedoopt. In de kerk hangen afbeeldingen die worden gebruikt om het Evangelie uit te leggen. Naast evangelisatie richt de gemeente zich op sociaal werk, zoals het uitdelen van voedsel en andere basisbenodigdheden onder vluchtelingen. Er worden ook stappen gezet om het Evangelie in naburige plaatsen te verspreiden.

Ontwikkelingen in de gemeente

Gemeentestichter Tansel Kutlu (27) groeide op in een weeshuis in Ankara. In zijn tienerjaren begon hij de Bijbel te lezen, waar hij erg van onder de indruk raakte. Later kwam hij in contact met de Agape Baptist Church in Samsun, waar hij werd gedoopt. Inmiddels leidt hij de gemeente in Ordu.

“We staan op het punt om twee Iraanse diakenen en een Iraanse ouderling aan te wijzen. De broeders die we hiervoor op het oog hebben vormen als het ware de eerste oogst van leiderschap in onze gemeente. Dit betekent een grote stap in ons groeiproces en we zijn daar erg dankbaar voor. Wilt u voor de drie broeders bidden?”

Het is niet altijd gemakkelijk voor mensen in Turkije om zich tot het christendom te bekeren. “Veel jonge christenen hier zijn vurige evangelisten, omdat ze vervuld zijn van verwondering, moed en opwinding door wat ze hebben ontdekt. Tegelijk kan dit een grote druk op hen leggen vanwege de vaak negatieve reacties in hun omgeving. Wilt u voor bescherming en volharding bidden?”

Een gift geven?

Collecteert uw gemeente voor dit project of wilt u persoonlijk een gift geven? Dan kunt u het bedrag overmaken:

  • op bankrekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. de naam van het project of
  • op bankrekening NL40 INGB 0004 3810 81 t.n.v. ABC Gemeenten o.v.v. de naam van het project.

Alvast hartelijk dank voor uw betrokkenheid!

Gemeentestichting in Turkije is voor Unie en ABC ‘Project van het jaar’. Met de gelden die binnenkomen wordt gemeentestichting in de Turkse plaatsen Ordu en VAN (project van de maand in september) ondersteund. Dit project is opgezet in samenwerking met de Europese Baptisten Federatie, de Europese Baptisten Zending (EBMI) en CAMA Zending.

1 reactie

  1. Paul Elijah op zegt:

    Mooie ontwikkelingen in Turkije!
    Ik heb ook hart voor Turkse moslims in Nederland
    Gods zegen toegewenst, Shalom Yeshua Hamashiach.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.