Project van de maand: Gemeentestichting Van

Elke maand besteden ABC en Unie aandacht aan een ‘project van hoop’. In september is dat gemeentestichting in de Turkse plaats Van.

Een groot deel van het Nieuwe Testament speelt zich af in ‘klein Azië’, het huidige Turkije, waar Paulus tijdens zijn zendingsreizen gemeenten stichtte. Vandaag de dag is van de 80 miljoen inwoners in Turkije slechts zo’n 0,2% christen. De laatste tien jaar zien we echter een bijzondere beweging waarin enkele Turkse evangelische gemeenten zijn begonnen. CAMA Zending heeft al enige tijd relaties met een aantal partnerkerken in Turkije, één daarvan is het nieuwe initiatief in de plaats ‘Van’.

Gemeente in Van

Pastor Mo en zijn vrouw zijn twee jaar geleden evangelisatiewerk begonnen onder de Koerden in de stad Van. Deze stad telt circa een miljoen inwoners onder wie nauwelijks christenen. Het eerste jaar begon de gemeente met vijf mensen. Het tweede jaar waren het er 55, van wie twaalf zich lieten dopen. In 2018 waren er zestig mensen in de gemeente, volgden achttien het dooponderwijs, en werden twaalf leiders getraind. Vier van deze leiders worden getraind om in de volgende stad een gemeente te stichten, een stad van 300.000 inwoners waar nu geen gemeente is. De visie is om een gemeente te stichten in elk van de twintig steden van de regio. Vijftien daarvan hebben op dit moment geen evangelische gemeente.

‘Doe mee met dit prachtige werk van God!’ roept Pastor Mo op. ‘Er is zo’n grote oogst, maar echt te weinig werkers. Ga als zendeling of ondersteun zendelingen die gaan. Bid dat God de gemeente zal doen groeien.”

Het team

Pastor Mo en zijn vrouw zijn uitgezonden door CAMA om gemeenten te stichten in het oosten van Turkije. In 2018 is Aram bij het team gekomen. Hij komt oorspronkelijk uit Turkije, heeft in Syrië zijn theologische opleiding afgerond en nu is hij terug om het Evangelie te brengen. Er is verder een Amerikaans stel dat zich voorbereid om het team te versterken. Nieuwe Koerdisch Turkse gelovigen worden getraind om de gemeente te leiden. Het verlangen is dat sommigen van hen uit zullen gaan naar omliggende steden om daar gemeenten te stichten.

Een gift geven?

Collecteert uw gemeente voor dit project of wilt u persoonlijk een gift geven? Dan kunt u het bedrag overmaken:

  • op bankrekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. de naam van het project of
  • op bankrekening NL40 INGB 0004 3810 81 t.n.v. ABC Gemeenten o.v.v. de naam van het project

Alvast hartelijk dank voor uw betrokkenheid!

Contact tussen gemeenten

Unie en ABC ondersteunen gezamenlijk een aantal jonge gemeenten in Turkije. In totaal hebben we contact met zeven gemeenten. Naast financiële bijdragen en ondersteuning in gebed, zoeken we enkele gemeenten die voor langere tijd betrokken willen zijn bij één van de Turkse gemeenten en een vriendschappelijke band willen opbouwen. Er zijn al een paar voorbeelden van zulke bilaterale contacten. Wilt u daar meer over weten, neem dan contact op met Gerdien Karssen (Unie) of Boudewijn van Schoonhoven (ABC/CAMA Zending). Voor bekwame individuen met hart voor Turkije is er ook de mogelijkheid om als zendeling uitgezonden te worden via CAMA Zending. Bekijk hier een filmpje van het project.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.