Project van de maand: Noodfonds

Elke maand besteden Unie en ABC aandacht aan een ‘project van hoop’. In augustus is dat het noodfonds waarmee we in acute situaties in de wereld noodhulp kunnen financieren.

Via het noodfonds van de Unie bieden we noodhulp daar waar zich rampen voltrekken. Bij grote rampen brengen we als gemeenschap vaak grote bedragen bij elkaar. Ook bij betrekkelijk kleine rampen, die minder aandacht in de media krijgen, kunnen we soms hulp bieden.

Noodhulp via het noodfonds betekent in principe ondersteuning van het werk van lokale Baptisten- en CAMA-gemeenten. Daar waar dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat ze daar niet zijn of geen mogelijkheden hebben om hulp te bieden, kiezen we voor hulp via christelijke ontwikkelingsorganisaties zoals Tear. We hopen zo aan gemeenten in Nederland mogelijkheden te geven om solidair te zijn met mensen in nood.

De afgelopen jaren kwamen we op die manier onder andere in actie

• voor noodhulp in Mozambique en Malawi die door de cycloon Idai en orkaan Kenneth werden getroffen (2019)
  • voor de door aardbevingen en een tsuanami getroffen Indonesische eilanden Lombok en Sulawesi (2018)
  • voor hulpverlening in het oosten van Oekraïne waar het na de annexatie van De Krim door Rusland nog altijd onrustig is na (2018)
  • voor de door modderstromen geteisterde hoofdstad van Sierra Leone (2017)
  • voor noodhulp in het door de oorlog geteisterde Syrië
  • voor voedselverspreiding tijdens terugkerende hongersnoden in zuidelijk Afrika

Onmiddellijk in actie komen

Hoewel we in actuele situaties vaak een specifieke oproep aan de gemeenten doen om te collecteren, is het fijn als het noodfonds ook tussentijds gevuld blijft. We kunnen dan na een ramp onmiddellijk in actie komen en tegemoet komen aan een verzoek om hulp van onze partners ter plaatse, zonder te hoeven wachten op de giften die in de periode daarna binnenkomen.
Dus als u geeft voor het noodfonds zonder dat er een concrete actie loopt, wordt uw bijdrage gebruikt om hulp te bieden in een volgende noodsituatie.

Een gift geven?

Collecteert uw gemeente voor dit project of wilt u persoonlijk een gift geven? Dan kunt u het bedrag overmaken:

op bankrekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. de naam van het project of
op bankrekening NL40 INGB 0004 3810 81 t.n.v. ABC Gemeenten o.v.v. de naam van het project

Alvast hartelijk dank voor uw betrokkenheid!