Project van de maand: speelplek in oorlogsgebied

Elke maand besteden Unie en ABC aandacht aan een ‘project van hoop’. In augustus is dat het project ‘speelplekken in oorlogsgebied’, waarin vluchtelingenkinderen in Syrië worden opgevangen.

De afgelopen acht jaar hebben talloze Syriërs hun woongebied verlaten vanwege de oorlog. Miljoenen vluchtten naar buurlanden zoals Libanon en Turkije, vele anderen zitten in vluchtelingenkampen in eigen land. Voor kinderen betekent dit onder meer dat ze geen gewone kindertijd kunnen beleven, dat ze jaren van hun schooltijd missen en zware trauma’s moeten verwerken. Een groot deel van hen heeft nog nooit vrede gekend. De afgelopen jaren ondersteunden we als Unie en ABC opvangplekken in Libanon, waar kinderen bijles krijgen, worden geholpen met traumaverwerking en kunnen spelen. Dit jaar willen we een bijdrage geven aan een soortgelijk project in Syrië zelf.

Het project

Het gaat om drie ‘kindvriendelijke plaatsen’, in Damascus, Mhardeh en Homs. Deze zijn opgezet samen met lokale kerken. Dat is belangrijk, omdat de mensen uit de eigen gemeenschap het vertrouwen van kinderen en ouders hebben.

De opvangplekken in Damascus en Mhardeh richten zich voornamelijk op activiteiten voor kinderen tussen de drie en veertien jaar. Ze zijn van donderdag tot en met zondag open, en worden door in totaal 420 kinderen bezocht. Er wordt onder meer met behulp van poppenspel, drama, spelletjes en tekenen gewerkt aan traumaverwerking. Daarnaast zijn er activiteiten zoals sport, muziek, bijles en vrij spelen – alles om de kinderen even kind te laten zijn en te werken aan hun sociale en cognitieve ontwikkeling. De verzorgers worden goed opgeleid op onder meer pedagogisch vlak.

In Homs biedt het centrum twee dagen per week een soortgelijk programma aan in totaal 152 kinderen. Verder is daar van zondag tot en met donderdag een apart programma voor kinderen met een beperking. Dit programma heeft op dit moment 21 deelnemers, onder wie kinderen met een spierziekte, het Down-syndroom, autisme of een posttraumatische stress-stoornis. Zij krijgen onder meer therapie en hulp bij integratie in de samenleving. De therapieën richten zich bijvoorbeeld op taal, gedrag en motoriek. Hiervoor worden opgeleide professionals ingezet.

Behandeling voor dwangstoornis

Najwa* (39) vertelt: “Mijn dochter Gharam van twaalf en mijn zoon Nazih van elf komen allebei wekelijks in het centrum. Gharam lijdt aan een dwangstoornis: zij heeft ernstige smetvrees. Hier krijgt ze therapie voor, zowel individueel als in groepsverband. Voor zij werd doorverwezen naar dit programma legde haar stoornis veel druk op mijn relatie met haar, ook vanwege de moeilijke omstandigheden waarin we als gezin leven. Gelukkig gaat het nu beter met Gharam. Het centrum is de enige plek waar zij in een veilige omgeving andere kinderen kan ontmoeten en kan werken aan een beter zelfbeeld en betere relaties met anderen. Ik ben heel dankbaar dat we deze plek hebben ontdekt.” (* De namen zijn om veiligheidsredenen gefingeerd.)

Een gift geven?

Collecteert uw gemeente voor dit project of wilt u persoonlijk een gift geven? Dan kunt u het bedrag overmaken:

  • op bankrekening NL40 INGB 0004 3810 81 t.n.v. ABC Gemeenten o.v.v. kindvriendelijke plaatsen
  • op bankrekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. kindvriendelijke plaatsen

Let op: Vermeld bij het overmaken van een gift voor dit project als beschrijving ‘Kindvriendelijke plaatsen’. Het overmaken van geld voor ‘Syrië’ blijkt bij banken soms vragen op te roepen.

Alvast hartelijk dank voor uw betrokkenheid!

Dit is een project dat we samen met de Europese Baptisten Federatie en de Libanese Baptisten doen (zie ook www.lsesd.org).

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.