Project van de maand: Voedsel in India

Elke maand besteden Unie en ABC aandacht aan een ‘project van hoop’. In juni is dat het succesvolle voedselzekerheidsprogramma dat we in India ondersteunen.

In de provincie Vuyyuru in India zijn de arme Dalit-boeren afhankelijk geraakt van zaad- en kunstmestleveranciers, die steeds hogere prijzen kunnen vragen. In het christelijke Bethelziekenhuis zag men de gevolgen: 42% van de kinderen leidt aan ondervoeding. Daarom startte men in 2012 een voedselzekerheidsprogramma. Het programma richt zich op achttien dorpen in de regio en telt inmiddels 540 deelnemers, van wie 90% vrouwen.

Betere oogsten

Inmiddels zijn de positieve resultaten zichtbaar. Doordat de boeren hun chemische mest en pesticiden zijn gaan vervangen door biologische middelen, is de grond gezonder geworden. Inmiddels hebben ze jaarlijkse een goede oogst van rijst, gierst, linzen en gember. Dit is niet alleen gezond, maar ook erg populair op de markt.

Coöperatie en bank

Al met al zijn de boeren zowel geld gaan besparen als meer gaan verdienen. Met een deel van het overschot hebben ze in het project een oogstverzekering kunnen afsluiten. Deze keert uit op het moment dat de boeren hun oogst verliezen door overstroming of droogte. Ook hebben de boeren zich verenigd in een coöperatie, waardoor ze beter en goedkoper kunnen inkopen. In 2017 is een aantal vrouwen, na verschillende trainingssessies, een eigen coöperatieve bank begonnen. Hier kunnen boeren sparen en tegen schappelijke tarieven een lening krijgen voor investeringen in hun boerenbedrijf, zoals de aanschaf van een tractor.

Volkstuin

Geïnspireerd door de training, heeft meer dan 80% van de deelnemers verder naast hun huis een volkstuin voor het kweken van pompoenen, komkommers, tomaten, aubergines, kurkuma, bonen, papaja’s, guaves en nog veel meer. Dit draagt bij aan een uitgebalanceerd dieet en geeft een klein extra inkomen.

Om hen te motiveren hun werk voort te zetten, is er in het project eenmaal per jaar een festival, de zogenaamde ‘World Kitchen Gardens Day’, waarbij ook prijzen worden uitgereikt. De families kunnen hier hun oogst presenteren.

Een gift geven?

Collecteert uw gemeente voor dit project of wilt u persoonlijk een gift geven? Dan kunt u het bedrag overmaken:

  • op bankrekening NL40 INGB 0004 3810 81 t.n.v. ABC Gemeenten o.v.v. de naam van het project of
  • op bankrekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. de naam van het project

Alvast hartelijk dank voor uw betrokkenheid!

Dit is een project van de European Baptist Mission International (EBMI).

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.