Project van de maand: voedsel voor Jemen

Elke maand besteden ABC en Unie aandacht aan een ‘project van hoop’. In februari is dat het project ‘Brood dat leven brengt’ in Jemen.

Al meer dan vier jaar woedt er een vreselijke oorlog in Jemen, die het land verwoest en ontwricht en die grote vluchtelingenstromen heeft veroorzaakt. Zo verblijven honderdduizenden gevluchte Jemenieten in Egypte, waar ze tweederangs burgers zijn en de kansen op werk en een toekomst gering is.

Daar wordt gebouwd aan een team van toegewijde Jemenitische christenen die zorgen voor de eigen geloofsgemeenschap en uitreiken naar de Jemenitische vluchtelingengemeenschap met voedsel, medische hulp en aandacht. Maar ook, als daar openheid voor is, met gebed en delen van het Evangelie van Jezus Christus.

Daad en woord

Deze relatief jonge gelovigen zijn enthousiast om hun geloof handen en voeten te geven – Gods liefde laten zien in daad (zoals via voedsel, dekens en medicijnen) en woord (zoals pastorale zorg, Bijbelstudie en gebed). In 2020 willen we daarbij ook graag professionele hulp bij traumaverwerking organiseren.
Bouwen aan een geloofsgemeenschap die wellicht later in Jemen zelf de kerk kan helpen bouwen en laten groeien, dat is een droom van Jemenitische gelovigen.

Uitdelen

Zo ook van Mahmoud. Hij verliet Jemen tijdens de oorlog nadat hij vijf keer aan de dood was ontsnapt; hij had zijn vrienden zien sterven en wilde alleen nog maar weg uit het geweld, de haat. Op zoek naar vrede en liefde belandde hij in Soedan waar hij uitgenodigd werd om naar de kerk te gaan. Door het verhaal van de overspelige vrouw die niet gestenigd werd, leerde hij Jezus’ liefde en vrede kennen. En nu, in Egypte, wil hij uitdelen. Brood en rijst en eieren, maar ook liefde, vrede en genade. Tijdens zo’n voedseluitdeling merkte hij hoe open mensen waren voor Gods goedheid. Ze zeiden: “We dachten dat christenen ons, moslims, haten, maar jullie brengen eten en Gods liefde.” Er mocht gebeden worden met en voor moslims.

Mahmoud en zijn kleine team ontmoeten elkaar elke week om elkaar te bemoedigen en samen bijbelstudie te doen en te bidden. Samen helpen ze nu zo’n 35 gezinnen met voedselpakketten en leggen ze pastorale bezoeken af; ook helpen ze jonge mensen met het vinden van werk, bijvoorbeeld in Jemenitische restaurants in Cairo.
“We willen graag veel meer dan 35 gezinnen helpen, maar de middelen zijn nog zo beperkt”, aldus Mahmoud. “Volgens mij is het nu de tijd om uit te reiken naar onze Jemenitische naasten, nu er zoveel openheid is voor Gods liefde. Ik geloof dat God ons hiervoor wil gebruiken.”

Training en traumaverwerking

In 2020 willen we meer Jemenitische vluchtelingengezinnen helpen met voedsel, medische hulp en – in urgente gevallen – onderdak. Ook willen we training geven op het gebied van (geestelijk) leiderschap, en traumaverwerking op het gebied van omgaan met relaties, opvoeding van kinderen en financiën, gebaseerd op bijbelse principes.

Een gift geven?

Collecteert uw gemeente voor dit project of wilt u persoonlijk een gift geven? Dan kunt u het bedrag overmaken:

  • op bankrekening NL40 INGB 0004 3810 81 t.n.v. ABC Gemeenten o.v.v. de naam van het project of
  • op bankrekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. de naam van het project

Alvast hartelijk dank voor uw betrokkenheid!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.