Verklaring Omtrent Gedrag – stand van zaken

Alleen kerkgenootschappen die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen tot nu toe een gratis Verklaring Omtrent Gedrag voor hun medewerkers aanvragen.

Het bestuur van ABC Gemeenten heeft in samenwerking met CIO alle aangesloten gemeenten ingeschreven bij de Kamer van Koophamdel (KvK), en daarmee heeft elke gemeente een KVK nummer gekregen. Als men zelf al ingeschreven was, dan is het bestaande KVK nummer behouden gebleven.

Tot op heden kunnen kerkgenootschappen en individuele gemeenten die niet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KvK) geen gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. De reden daarvan is dat je als kerk(genootschap) een RSIN-nummer nodig hebt om een gratis VOG aan te vragen, en zo’n nummer wordt toegekend op het moment dat je bij de KvK staat ingeschreven. Via de zogenaamde E-herkenning kan een bij de KvK ingeschreven organisatie gratis VOG’s aanvragen voor medewerkers. De procedure hiervoor is te vinden op de website www.gratisvog.nl. Daar worden nog enkele aanvullende voorwaarden genoemd.