Verklaring Omtrent Gedrag – stand van zaken

Alleen kerkgenootschappen die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen tot nu toe een gratis Verklaring Omtrent Gedrag voor hun medewerkers aanvragen. Het bestuur van ABC Gemeenten houdt de vinger aan de pols over de ontwikkelingen op dit gebied.

Tot op heden kunnen kerkgenootschappen en individuele gemeenten die niet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KvK) geen gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. De reden daarvan is dat je als kerk(genootschap) een RSIN-nummer nodig hebt om een gratis VOG aan te vragen, en zo’n nummer wordt toegekend op het moment dat je bij de KvK staat ingeschreven. Via de zogenaamde E-herkenning kan een bij de KvK ingeschreven organisatie gratis VOG’s aanvragen voor medewerkers. De procedure hiervoor is te vinden op de website www.gratisvog.nl. Daar worden nog enkele aanvullende voorwaarden genoemd.

E-herkenning

Voor niet bij de KvK ingeschreven kerkgenootschappen en kerken geldt dus nog steeds dat dit niet kan. Van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) is vernomen dat daar voorlopig nog geen verandering in komt. Als de E-herkenning voor alle kerken/kerkgenootschappen wordt ingevoerd, zal dit ertoe leiden dat zij die nu al bij de KvK ingeschreven staan een nieuw RSIN-nummer krijgen.

Op dit moment is dus de enige oplossing voor kerken om gratis VOG’s te kunnen aanvragen, zich bij de KvK in te schrijven. Het gevolg is dan wel dat het nu verstrekte RSIN-nummer te zijner tijd zal worden vervangen. ​ABC schrijft geen gemeenten in bij de KvK: iedere gemeente moet zelf de keuze maken om zich te laten inschrijven bij de KvK of niet.