Traject van Pastorale Toerusting

Na de zomer van 2018 start in Drenthe, in de Baptisten Gemeente 2e Exloërmond, een tweejarig Traject van Pastorale Toerusting (TPT). Deelnemers uit de wijde omgeving zijn van harte welkom!

Initiatiefnemer Maurits Luth, voorganger in 2e Exloërmond (Unie) en gemeenteopbouwwerker in het naburige Valthermond (ABC), legt uit waarom. “De twee gemeenten die ik mag dienen hebben allebei eigen pastorale teams, maar beide waren wel toe aan meer achtergrond, inhoud en handvatten voor hun pastorale werk in de gemeente. Het is prachtig als mensen zich geroepen weten om andere gemeenteleden pastoraal te ondersteunen en begeleiden, maar met zo’n mooie taak komt toch ook een grote verantwoordelijkheid. Om die verantwoordelijkheid nog beter te kunnen dragen willen we graag in deze mooie mensen investeren.”

Dubbel leren

Het is opvallend dat er in meerdere gevallen sprake is van grote diversiteit in dit Traject van Pastorale Toerusting. “Het spannende van dit traject is namelijk dat we het niet alleen aangaan met pastorale teams uit baptistengemeenten, maar ook samen met pastorale teams uit bijvoorbeeld de Protestantse Kerk en de Vergadering van Gelovigen. Ik ben er van overtuigd dat we zo dubbel gaan leren: inhoudelijk, maar ook en juist van andere Jezus-volgers.”

Diverse onderwerpen en sprekers

Verder is er sprake van grote diversiteit om dat er veel verschillende onderwerpen langskomen in deze twee jaar, na een inventarisatie van de vragen en zaken waar sommige pastorale teams tegen aanliepen in hun werk. Zo wordt er stilgestaan bij bijvoorbeeld ouderenpastoraat, gesprekstechnieken, ethische vragen, huwelijkspastoraat, bevrijding, de vraag van het lijden, genezing, de rol van de Geest, Bijbel en gebed.

“Daarnaast zijn de mensen die ons onderwijzen ook erg divers in hun gaven en achtergronden: onder andere een psychosociaal therapeut, een aantal voorgangers, een hoogleraar, twee docenten, een kerkelijk werker, iemand met een achtergrond in de verslavingszorg, vrouwen en mannen – uit de baptistenwereld en gelukkig ook daarbuiten. In tien avonden en twee zaterdagen per jaar hopen we met en van hen veel te leren.”

Denken om te dienen

“Maar het gaat het er natuurlijk om dat we niet alleen samen denken en koffiedrinken”, voegt Maurits Luth er aan toe. “We denken om te dienen. Om in de kracht van de Goede Herder de gemeenten op te bouwen en het Koninkrijk meer te zien komen in de levens van de mensen die wij ontmoeten en begeleiden in Zijn Naam.”

Ook meedoen?

De organisatoren zijn ervan overtuigd dat er nog meer mensen en gemeenten hun voordeel kunnen halen uit deze toerusting. “Gelukkig is er dan ook nog ruimte voor andere pastorale teams (of bijvoorbeeld oudsten, of …) om mee te doen in dit traject. De kosten zullen het probleem niet zijn.” Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om vrijblijvend te informeren en het programma voor het eerste en tweede jaar op te vragen via een belletje naar Maurits Luth, 06-10151777, of een mail naar: voorganger@bgte.nl.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.