Update noodhulp: Mozambique opnieuw getroffen

Na de ramp met cycloon Idai in maart, is Mozambique nu getroffen door de orkaan Kenneth, opnieuw met doden en overstromingen tot gevolg. Unie en ABC Gemeenten ondersteunen de noodhulpverlening. Een update.

Idai eiste meer dan 600 mensenlevens; vele duizenden mensen verloren hun huizen en bezittingen door zware overstromingen. De uitbraak van cholera verslechterde de situatie vervolgens nog. (Lees hier ons eerdere artikel.) Ook Kenneth behoort tot de zwaarste orkanen die het land ooit hebben getroffen en heeft geleid tot tientallen doden en nieuwe overstromingen. De komende dagen wordt nog meer regen verwacht. Via de European Baptist Mission International (EBMI) houden we contact met de Baptistenunies in Mozambique en Malawi, die we ook ondersteunen in hun noodhulpverlening.

Noodhulppakketten

De Baptistenconventie van Mozambique is begonnen met het samenstellen van noodhulppakketten en verspreidt die in de stad Beira. In de pakketten zit onder meer rijst, olie, maismeel, suiker, bonen, pasta, zout, zeep, kaarsen, lucifers, pannen, borden en bestek, een muskietennet, touw en een fluit. Dit onderdeel van de noodhulp ondersteunen wij via de European Baptist Mission International (EBMI). Bij de verspreiding zijn de lokale kerken actief betrokken. Vrijwilligers vanuit de kerken helpen verder mee bij het verstrekken van informatie over de choleravaccinaties van de Verenigde Naties. Kerken in de stad Maputo, veel zuidelijker gelegen, hebben onder meer kleding ingezameld voor slachtoffers in Beira.

Seminarium in Beira

Het Baptisten Seminarium in Beira heeft ook veel schade opgelopen. Het dak werd weggeslagen en er is veel regenwater binnengekomen. Ondertussen is wat er nog over was van het dak, van het gebouw gehaald. De boeken uit de bibliotheek worden gedroogd. Het herstel van het gebouw is gepland voor een latere fase.

De kerkgebouwen in het gebied zijn evenmin voor het natuurgeweld gespaard gebleven: vaak is het complete dak weggewaaid en is er ook veel schade binnen in de gebouwen. De wederopbouw is een extra uitdaging, aangezien die afhankelijk is van de bijdragen van de leden. Deze zijn zelf echter meestal ook getroffen – veel mensen zijn hun huis en bezittingen kwijtgeraakt. Verder hebben veel bedrijven hun deuren moeten sluiten, zodat mensen werkloos zijn geraakt.

Reactie van een zendeling

Carlos Tique Jone is een zendeling van de Baptist Missionary Society (BMS) International in Mozambique. Hij vertelt: ‘Ik woon al dertig jaar in Beira en heb nog nooit iets zoals deze ramp meegemaakt. Toen het gebeurde zaten we als gezin in onze woonkamer bij elkaar. Rond middernacht brachten we de kinderen toch maar naar bed, maar mijn vrouw en ik konden niet slapen. Ik keek naar buiten en zag stukken dak door de lucht vliegen. Sommige stukken sloegen op ons huis; dat was een vreselijk lawaai. We zijn dankbaar dat we de cycloon hebben overleefd. De ravage om ons heen is echter enorm.’

Helpt u mee?

De nood in Mozambique en ook Malawi is groot. Via onze broeders en zusters ter plaatse kunnen we een bijdrage leveren in de noodhulpverlening. Wilt u deze landen blijven gedenken in uw gebed? Giften kunnen worden overgemaakt:

  • op bankrekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. noodhulp zuidelijk Afrika of
  • op bankrekening NL40 INGB 0004 3810 81 t.n.v. ABC Gemeenten o.v.v. noodhulp zuidelijk Afrika

Hartelijk dank voor uw betrokkenheid!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.